Celebracions 2024

Mallorca

Insuperables

Les celebracions religioses tradicionals de Mallorca són nombroses i, en conjunt, integren un calendari molt ric d’esdeveniments. A continuació, en relacionam algunes de les més rellevants, ordenades segons el calendari. Queden excloses d’aquest apartat les celebracions que impliquen un pelegrinatge, ja que apareixen relacionades als apartats corresponents (romeries, pancaritats, etc.).

Celebracions al llarg de l'any

Gener

Epifania. Dia de Reis
6 de gener
Epifania, commemoració de l’adoració dels reis d’Orient a l’infant Jesús. De bon matí, els infants reben els regals a les cases.
Diada de sant Antoni Abad
17 de gener
Diada de sant Antoni Abad (o “sant Antoni del Porquet”), patró dels animals. Festivitat destacada a sa Pobla (declarada festa d’interès cultural), però també a Manacor, Artà, Pollença, Muro, Palma i altres localitats. A molts de pobles de l’illa es fan les Beneïdes, amb la benedicció d’animals. A la revetla de Sant Antoni (el vespre anterior), a la totalitat o a la majoria de pobles, però sobretot al Llevant de Mallorca, s’encenen foguerons per carrers i barriades i s’hi fa torrada de botifarrons, sobrassades, llom i xua, al so de les ximbombes i les xeremies. A Algaida, la celebració important és el dia de sant Honorat (dia 16).
Sant Sebastià
20 de gener
Celebració de les festes patronals de Palma. A la vigília, també és tradició fer torrades als carrers de la ciutat.
Colcada dels tres reis d’Orient
5 de gener
A l’horabaixa, colcada dels tres reis d’Orient pels carrers i places de la totalitat o a la majoria de pobles de l’illa, amb participació multitudinària de les famílies.

Febrer

Dates variables lligades al cicle pasqual
Dijous Llarder
8 de febrer
El Dijous Llarder (o Dijous Gras) dóna entrada al Carnaval (Carnestoltes o Darrers Dies), una data de festa i bauxa que dona pas a la Quaresma. Hi destaca la desfilada de carrosses i de disfresses. És costum menjar coques amb sobrassada i, en general, carn de porc, ja que la tradició n’imposa l’abstinència durant els propers quaranta dies de la Quaresma.
Dimecres de cendra
14 de febrer
Dóna entrada a la Quaresma o Corema, un cicle de quaranta dies de privacions alimentàries i oració que acabarà el Diumenge del Ram. La Quaresma té per objectiu preparar la Setmana Santa i la Pasqua. Hi destaca la figura de la Jaia Corema, que presenta set cames, tantes com setmanes té la Quaresma.

Març i Abril

Inclou la Setmana Santa, que va lligada al cicle pasqual i és de data variable; segons els anys, tant pot caure dins el març com dins l’abril.
Diumenge de Rams
24 de març
Commemoració de l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Ofici solemne a gairebé totes les parròquies de l’illa i benedicció de branques d’olivera, de llorer i de palmera. Dóna entrada a la Setmana Santa.
Dijous Sant
28 de març
Comencen les processons importants de la Setmana Santa, que commemora la mort de Jesús a la creu.
Divendres Sant
29 de març
Nombroses processons. A diverses poblacions es fa el Davallament de la creu; són ben coneguts el Davallament d’Artà i el de Pollença.
Dissabte Sant o Dissabte de Glòria
30 de març
Al vespre, celebració de la Vetlla Pasqual.
Diumenge de Pasqua o de Resurrecció
31 de març
Commemoració festiva de la resurrecció de Jesús. A moltes parròquies, es fa la processó de l’Encontre (de la Mare de Déu amb el seu Fill ressuscitat). A Llucmajor, es fa el Sermó de l’Enganalla (festa d’interès cultural), duel lúdic entre el sermonador i l’organista que s’efectua a l’església. És costum menjar panades i rubiols fets en casa.
Dilluns de Pasqua
1 d'abril
L'endemà de Pasqua, festiu a les Illes Balears. Celebració de pancaritats a nombroses localitats de Mallorca.
Diumenge de l’Àngel
7 d'abril
Diumenge següent al de Pasqua. Celebració de pancaritats a nombroses localitats de Mallorca.

Maig

Dates variables lligades al cicle pasqual
Dia de l’Ascensió
12 de maig
Commemoració de la pujada de Jesús al cel.
Pasqua Granada
19 de maig
Segona Pasqua, Pentecosta o Cincogema. Se celebra deu dies després de l’Ascensió i cinquanta dies després de Pasqua. És la commemoració del descens de l’Esperit Sant damunt els apòstols. Dansa dels Cossiers a Manacor (festa d’interès cultural).

Juny

Sant Joan
24 de juny
Dia de Sant Joan. Ball de Sant Joan Pelós a Felanitx (festa d’interès cultural). A la revetlla de Sant Joan (vespre del dia 23), realització de foguerons, i també altres costums relacionats amb el solstici d’estiu, com el de recollir herbes remeieres.
Festa del Corpus
30 de juny
Segon dijous després de la Pasqua Granada. És la commemoració del Sant Sopar i per tant de l’establiment de l’Eucaristia (el cos o “corpus” de Crist). Aquest dia, destaca el Ball de les Àguiles a la processó del Corpus de Pollença.

Juliol

Sant Jaume
25 de juliol
Sant Jaume. Ball dels Cossiers a Algaida.
Santa Catalina Thomàs
28 de juliol
Desfilada del carro triomfal de la Beata (santa Catalina Thomàs), a Valldemossa.

Agost

Assumpció de la Mare de Déu
15 d'agost
Dia de l’Assumpció de la Mare de Déu. Commemoració del traspàs de la Verge Maria. Confecció, a moltes esglésies de Mallorca, dels llits de la Mare de Déu Morta, amb ornament d’alfabegueres i bellveures. Ball dels Cossiers a Montuïri (festa d’interès cultural).
Sant Bartomeu
24 d'agost
Sant Bartomeu. Repetició del Ball dels Cossiers a Montuïri (festa d’interès cultural).

Setembre

Mare de Déu de Setembre
8 de setembre
Mare de Déu de Setembre. Festa de la Nativitat de Maria i dia de les marededéus trobades. Al món rural tradicional de Mallorca, coincideix amb la Mare de Déu dels Missatges, quan els amos de les possessions renovaven els contractes a aquests treballadors.
Diada de la Mare de Déu de Lluc
12 de setembre
Festa del Dolç Nom de Maria. Diada de la Mare de Déu de Lluc, patrona de Mallorca que, a la pràctica, se celebra el cap de setmana més proper, quan es fa la Pujada a Lluc a Peu de la Part Forana.

Octubre

Festa de les Verges
21 d'octubre
Santa Úrsula. Festa de les Verges. Commemoració del martiri de les onze mil verges de Colònia. Perviu el costum de menjar bunyols però s’ha perdut el de cantar serenates davall els balcons de les al·lotes joves.
Nit de les Ànimes
31 d'octubre
Nit de les Ànimes o revetlla de Tots Sants.

Novembre

Tots Sants
1 de novembre
Dia de Tots Sants. Tradicional visita als cementeris.
Dia dels difunts
2 de novembre
Dit també Dia de les Ànimes. És una jornada destinada a la pregària pels familiars difunts.

Desembre

La Immaculada (la Puríssima)
8 de desembre
Patrona del Regne de Mallorca des del 1643, proclamada pel Gran i General Consell.
Nit de Nadal
24 de desembre
Nit de Nadal. Celebració de les Matines a les esglésies, amb el cant de la Sibil·la, d’origen medieval i avui declarat patrimoni cultural immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Nadal
25 de desembre
Commemoració del naixement de Jesús. A les cases se sol fer el betlem (una representació estàtica i en miniatura del naixement). Festa de retrobament familiar per excel·lència.
Sant Esteve
26 de desembre
Segona Festa de Nadal o Sant Esteve. Festiu a les Illes Balears.
Diada de Mallorca
31 de desembre
Dia de l’Estendard o de la Conquesta. Tradicionalment, Diada de Mallorca. Commemoració de l’entrada a Palma del rei Jaume I el Conqueridor i de la cristianització de Mallorca. Festa civil de connotacions religioses.
Calendari de Celebracions
desembre 2024
DlDtDcDjDvDsDg
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
1
2
3
4