Romeria

Festa de la Benedicció dels Fruits

Algaida
Els orígens d’aquesta festa, documentada al segle XVI, es remunten a l’edat mitjana. Es tracta d’una antiga pregària primaveral per demanar una bona collita a la Mare de Déu, just al moment més decisiu de l’any, quan la pluja resulta indispensable perquè el cereal acabi de madurar.
Els algaidins pugen al cim del puig de Randa (dit de Cura pels randins), on hi ha el santuari de la Mare de Déu de Cura. Hom hi va pel camí que surt de la font del llogaret de Randa i passa pels santuaris de Gràcia i de Sant Honorat. La distància entre Randa i el santuari de Cura és d’uns dos quilòmetres i mig, amb un desnivell de 260m. Es tracta d’un camí antic que actualment la carretera travessa en alguns punts (cal parar atenció a vehicles i ciclistes). Els pelegrins de Llucmajor, Montuïri i altres pobles de la contrada hi accedeixen per altres camins.
A les 12:00h, hi ha missa a la capella, normalment concelebrada i presidida pel bisbe de Mallorca. Després, es fa una processó fins al mirador de darrere el santuari, on s’efectua la benedicció dels fruits i es pronuncia una antiga pregària mirant als quatre punts cardinals de l’illa per demanar una bona collita. Finalment, hom torna a la capella, on es canten els goigs a la Mare de Déu de Cura.
El santuari de Cura és un lloc de memòria lul·liana, ja que, segons la tradició, fou aquí on Ramon Llull, el 1274, rebé la Il·luminació divina que el dugué a escriure l’Ars. Entre els segles XVII i XIX hi hagué l’Aula de Gramàtica, avui museu i sala d’actes. La imatge gòtica de la Mare de Déu de Cura és del segle XV. Avui, el santuari és gestionat pels franciscans TOR. Hi ha una botiga de records, on hom pot comprar les tradicionals mides (cintes de colors de la mida de la imatge de la marededéu de Cura) i el popular licor Randa, elaborat amb una fórmula antiga patentada pels frares. El santuari de Cura és un dels millors miradors de Mallorca.
– Cova del Beat. Aquesta petita cavitat és un indret ple de significació mística, ja que la tradició hi situa la il·luminació de Ramon Llull i la llegenda de la mata escrita. Es troba al vessant de migjorn, a deu minuts del santuari, on podeu demanar la clau i arriba-hi pel camí senyalitzat.
– Miradors. Aferrats al santuari, n’hi ha dos. El mirador de migjorn té vistes cap a Cabrera i, en dies excepcionalment clars, hom pot distingir l’illa d’Eivissa. Des del mirador de tramuntana, hom contempla tota la serra de Tramuntana, des de Palma fins a Formentor, la badia de Pollença i la d’Alcúdia, com també la península de Llevant.

Goigs a la Mare de Déu de Cura

Lletra anònima

 

En qualsevol desventura

siau la nostra advocada,

Reina del cel venerada

en les muntanyes de Cura!

 

Tot home és un pelegrí

que travessa llarg desert,

i per més desgràcia perd

cada punt el seu camí;

però estrella té segura

si vos té per advocada.

 

Qui desitja algun favor,

si convé, de Vós l’alcança:

Vós sou la nostra esperança,

siau Vós la nostra amor.

Mostrau la vostra ternura,

puix sou la nostra advocada.

 

Mare de Déu, Verge pura,

siau la nostra advocada,

Reina del cel venerada

en les muntanyes de Cura!

 

Amb els seus enganys el món

la pau de l’ànima lleva

però, ai Mare! que els fills d’Eva

fillets vostres també són.

Mirau-nos doncs amb dolçura

com a mare i advocada.

Reina del cel venerada

en les muntanyes de Cura!