Romeria

Pujada a Lluc a peu de la Part Forana

Escorca
La pujada a Lluc a peu de la Part Forana és sens dubte la peregrinació tradicional més arrelada i multitudinària de Mallorca. Per “Part Forana” s’entén tota l’illa de Mallorca llevat de Palma. És organitzada per l’Associació d’Antics Blauets (Blauets és el nom popular amb el qual es coneix l’Escolania de Lluc per la sotana blava que vesteixen els infants cantaires). L’any 2021, aquesta gran peregrinació (amb dotze mil pelegrins) va arribar a la quarantena edició en el seu format modern.
Els pelegrins surten entre l’horabaixa i el vespre des de més de quaranta pobles de l’illa. Darrerament, cada any hi participen uns deu mil pelegrins. És tradició que els caminants que parteixen dels pobles del Pla, del Llevant, del Migjorn i de Ciutat (que constitueixen el gruix més important) es trobin a altes hores de la matinada a la plaça del Bestiar d’Inca. Llavors, fan cap a Selva, Caimari i finalment prenen el Camí Vell de Lluc (empedrat en la major part del seu recorregut), per ca’n Càntara, la Bretxa Vella, el coll de sa Batalla i el santuari de Lluc. Des de Caimari fins a Lluc pel camí Vell, hi ha una distància de 8,5km i un desnivell de 460m. Els pelegrins d’altres comarques pugen a Lluc directament i per camins diferents: els de Sóller pel Barranc de Biniaraix i el Gorg Blau (seguint part del traçat de l’actual GR-221 i després la carretera Ma-10) i els de Pollença per la vall d’en Marc, la possessió de Muntanya i Binifaldó. Tots els marxaires de Mallorca conflueixen a l’alba al santuari de Lluc.
De bon matí, els pelegrins són rebuts vora la font Coberta amb xocolata i ensaïmades. Llavors, a la plaça dels Pelegrins, hi ha ball de gegants i música de xeremies. A l’espai de l’Acolliment, es fa una missa concelebrada, presidida pel bisbe de Mallorca i que compta amb el cant dels Blauets. Al llarg del matí, s’efectua una ballada popular de ball de bot, el ball tradicional de l’illa. Actualment, la majoria de pelegrins tornen a ca seva al llarg del matí en vehicle (antigament hi quedaven a dormir).
Lluc és el santuari marià més important de Mallorca, el temple de la Mare de Déu de Lluc, patrona de l’illa. Es tracta d’un indret ple de significació espiritual i comunitària, centre de l’excursionisme illenc i avui en dia un destí turístic de relleu. Cal cercar-ne els orígens al segle XIII. L’ampliació més rellevant es féu a principis del XX, sota l’impuls del bisbe Campins i l’arquitecte Antoni Gaudí; era prior aleshores el pare Joaquim Rosselló, fundador de la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors, els quals regentaren el santuari entre el 1891 i el 2019, data en què el santuari passà a mans del Bisbat de Mallorca. L’espai s’estructura al voltant de la plaça dels Pelegrins, on admiram els Porxets (segle XVI), i té per centre la basílica (segle XVII), d’estil renaixentista, amb la imatge gòtica de la Verge de Lluc, que gaudeix d’una gran devoció popular.
– Camí dels Misteris. Camí processional empedrat dedicat als Misteris del Rosari, que mena a la gran creu situada al cim del puig, conegut també com dels Misteris, i que constitueix un bell mirador de la contrada. És el punt on la tradició situa la troballa de la imatge de la Mare de Déu de Lluc. Hi admiram cinc grans monuments amb tres medallons de bronze cada un, obra de l’escultor Josep Llimona. Aquest accés fou obert a principis del segle XX.
– Jardí Botànic. Fundat el 1956, presenta més de dues-centes espècies de flora muntanyenca, sobretot de la serra de Tramuntana.
– Goigs. Lligades a aquesta peregrinació, cal esmentar les set creus de terme (popularment anomenades goigs) que en altre temps fitaven el camí Vell de Lluc, i que fan al·lusió als Set goigs de la Mare de Déu. Avui dia, tan sols se’n conserven dues: una, del segle XV,, es pot admirar a la mateixa plaça dels Pelegrins, i l’altra, del segle XVII, a la plaça veïnada de ca s’Amitger.

Goigs a la Mare de Déu de Lluc

Lletra de Mn. Pere Joan Llabrés i Martorell (1938-2006)

 

Puix sou causa d’alegria

pel pagès i el ciutadà,

cap a Lluc feis-nos pujar

cantant goigs, Verge Maria.

 

“Ave, Mare de Déu plena”,

vos saluda Gabriel

per això el poble feel

“Ave” vos resa a balquena.

Bona Nova ens anuncia

a Mallorca el nom llucà.

 

Com gaudiu Verge Maria

la nit santa de Betlem

quan teniu l’honor suprem

d’infantar Fill de Déu Pare.

Que Crist nesqui cada dia

al cor de tot cristià,

cap a Lluc feis-nos pujar

cantant goigs, Verge Maria.

 

Reina assumpta, coronada

de set goigs eternament,

conduïu-nos prometent

que en el cel tenim entrada.

Qui a Lluc puja bé destria

que a ca vostra arribarà.

 

De tot poble i alqueria,

d’Inca, Sóller, Muro, Artà…

cap a Lluc feis-nos pujar

cantant goigs, Verge Maria.