Romeria

Pujada de Sóller a Lluc amb bísties

Escorca
Aquesta colcada, que el 2019 va arribar a la quarantena edició, és organitzada per l’Associació d’Excursionistes amb Bísties de Sóller amb el suport de l’Ajuntament de la localitat
Els participants fan la pujada el dissabte, queden a dormir a Lluc i tornen a Sóller l’endemà. Hi participa devers un centenar de persones, que fan el trajecte amb bísties des de Sóller o Fornalutx fins al santuari de Lluc. La majoria opta per pujar a llom d’animal (cavall, euga, mula o somera) per l’antic camí empedrat del Barranc de Biniaraix o bé per s’Arrom i les cases de l’Ofre, mentre d’altres ho fan en carro per la carretera del Puigmajor (Ma-10). Tots ells es troben a la font del Noguer, vora el pla de Cúber, i continuen plegats fins a Lluc per la mateixa carretera Ma-10. L’endemà diumenge emprenen la davallada cap a Sóller.
El dissabte, berenar a mig matí a la font del Noguer i sopar de germanor a Lluc.
Lluc és el santuari marià més important de Mallorca, el temple de la Mare de Déu de Lluc, patrona de l’illa. Es tracta d’un indret ple de significació espiritual i comunitària, centre de l’excursionisme illenc i avui en dia un destí turístic de relleu. Cal cercar-ne els orígens al segle XIII. L’ampliació més rellevant es féu a principis del XX, sota l’impuls del bisbe Campins i l’arquitecte Antoni Gaudí; era prior aleshores el pare Joaquim Rosselló, fundador de la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors, els quals regentaren el santuari entre el 1891 i el 2019, data en què el santuari passa a mans del Bisbat de Mallorca. L’espai s’estructura al voltant de la plaça dels Pelegrins, on admiram els Porxets (segle XVI), i té per centre la basílica (segle XVII), d’estil renaixentista, amb la imatge gòtica de la Verge de Lluc, que gaudeix d’una gran devoció popular.
– Camí dels Misteris. Camí processional empedrat dedicat als Misteris del Rosari, que mena a la gran creu situada al cim del puig, conegut també com dels Misteris, i que constitueix un bell mirador de la contrada. És el punt on la tradició situa la trobada de la imatge de la Mare de Déu de Lluc. Hi admiram cinc grans monuments amb tres medallons de bronze cada un, obra de l’escultor Josep Llimona. Aquest accés fou obert a principis del segle XX.
– Jardí Botànic. Fundat el 1956, presenta més de dues-centes espècies de flora muntanyenca, sobretot de la serra de Tramuntana.
-Goigs. Lligades a aquesta peregrinació, cal esmentar les set creus de terme (popularment anomenades goigs) que en altre temps fitaven el camí Vell de Lluc, i que fan al·lusió als Set goigs de la Mare de Déu. Avui dia, tan sols se’n conserven dues: una, del segle XV, es pot admirar a la mateixa plaça dels Pelegrins, i l’altra, del segle XVII, a la plaça veïnada de ca s’Amitger.

Goigs a la Mare de Déu de Lluc

Lletra anònima, segle XVII

 

Puix rebem tants de favors

per vostra santa figura,

dau-nos de Lluc Verge pura,

que en el cel gaudim de Vós.

 

Lo nom de Lluc vos convé

per ser cosa notòria

que Lluc se deia també

qui us trobà, com diu la història.

Raig de llum de grans ardors

sortien de l’espessura:

dau-nos de Lluc Verge pura,

que en el cel gaudim de Vós.

 

Confiant en Vós, Senyora,

los catius han llibertat,

los mariners de cada hora

escapen de tempestat.

Posats en pas perillós,

vostra llum los assegura:

dau-nos de Lluc Verge pura,

que en el cel gaudim de Vós.

 

Per les passades dolors

negra sou en figura.

Dau-nos de Lluc Verge pura,

que en el cel gaudim de Vós.