Romeria

Romeria a Sant Marçal

Marratxí
Aquesta romeria, una de les més arrelades a Mallorca, és organitzada en motiu de les festes patronals de Marratxí, dedicades a sant Marçal, “advocat de tot mal”.
Els participants de Marratxí i de Santa Maria solen fer el camí a peu. Però també hi acudeixen pelegrins de Caimari, Moscari, Selva i Biniamar, que hi van en autocar. La tradició era fer la romeria en carros l’horabaixa del dia anterior i romandre pels voltants del temple fins l’endemà per assistir a la missa major.
Missa solemne a les onze del matí a l’església de Sant Marçal, amb la presència de les autoritats; unes hortènsies ornen l’altar major. Ball de l’Oferta dins el temple i veneració de la relíquia del sant patró. Tot seguit, a l’esplanada, ball dels “gegants siurells” de Marratxí al so de les xeremies. Hi ha fira, en la qual és tradició comprar un siurell (Marratxí és terra de ceràmica) i una alfabeguera. Els siurells donen color (verd, blanc i vermell) a la festa, mentre les alfabegueres hi escampen el seu delicat perfum
L’església de Sant Marçal, a prop de sa Cabaneta, és la més important del municipi de Marratxí, el qual no presenta un nucli urbà principal sinó diversos llogarets, urbanitzacions i polígons. El temple actual fou construït a partir del 1699 dins la possessió de Son Verí i damunt una església anterior del segle XIII, dedicada a santa Maria. Conta la llegenda que la imatge de sant Marçal fou trobada en aquest mateix lloc, dins la garriga.
L’entorn immediat a l’església de Sant Marçal roman integrat per camps de cereals i pinar, malgrat la intensa urbanització que ha experimentat la major part del terme municipal al llarg de les darreres dècades.

Advocació: “Gloriós sant Marçal, alliberau-nos de tot mal”. Una glosa popular fa referència a l’isolament del lloc en altre temps: “El rector de Sant Marçal està dins una garriga i no pot menjar cap figa perquè no té figueral”.